Offline machineprogrammering

De eerste stap in het productieproces is het maken van halffabricaten. Dit zijn op maat gemaakte profielen, buizen, platen, assen, bussen en dergelijke. Hiervoor hebben we verschillende conventionele machines, maar ook diverse CNC machines. De CNC machines zijn offline te programmeren, wat betekend dat de machine kan blijven draaien tijdens het maken van een nieuw programma. Dit bespaard tijd en geeft meer mogelijkheden voor het maken van complexe werkstukken en het controleren van het CNC programma.

Van alle te snijden platen worden de contouren zo efficiënt mogelijk genest in de beschikbare ruimte. Alle snijparameters worden ook via deze CAM software ingesteld, waardoor de machine een zo kort mogelijke stilstand heeft.

Complexe kantwerkstukken kunnen in 3D worden geïmporteerd in de offline plooisoftware van de kantbank. Met deze software kan exact de juiste uitslag worden gegenereerd, rekening houdend met de rek in het materiaal en gebruik van het juiste kantgereedschap. Deze uitslag kan weer worden geïmporteerd in de software van de snijmachine. Op deze manier werken de verschillende software pakketten samen en ontstaat er een krachtig geheel. 

Verspaningswerkstukken zoals pennen, bussen, flenzen en dergelijke nauwkeurig bewerkte delen kunnen op een vergelijkbare manier worden voorgeprogrammeerd. Ook hierbij is het doel om de stilstand van de machines zo veel mogelijk te beperken. Vanwege de hoge complexiteit die verspaningswerkstukken kunnen hebben heeft het offline programmeren op dit gebied meerdere doelen. Sommige werkstukken hebben zo een hoge mate van complexiteit dat het niet eens mogelijk is om deze aan de machine te programmeren. Daarnaast is de kans op programmeerfouten waardoor botsingen in de machine kunnen ontstaan veel kleiner met gebruik van CAD/CAM software. De bewerkingen zijn namelijk allemaal van tevoren te simuleren, waardoor eventuele fouten vooraf worden gedetecteerd.